This page uses html5/CS3 technology and therefore needs a modern browser with JavaScript enabled to present the content the way we meant to make you enjoy it. If you see this message, please update your browser!
Commercial

This tower, the last in the row along Lennéstrasse, had to be distinguishable from the building at No. 5, which we had already designed. We followed through the five towers’ ongoing design theme of "dematerialisation", Lennéstrasse 3 being even lighter and more transparent. The vertical structural elements were positioned behind the facade, so that only the horizontal floor strips - with moulded aluminium profiles in silver-metallic and translucent glass as a facing - present the defining structural design element. Floor-to-ceiling glazing spans the floor strips, divided every 2.7 meters by very narrow, floor-to-ceiling vertical windows without balustrades.

This highly abstract design principle, reminiscent of minimalist sculptures, is founded on a high level of precision in the design detail. The window elements, whose frames secure the facade opening when they are in an open position (instead of a balustrade), and a detail enabling room partitions to be connected directly to the large glass panes (heavily soundproofed), were technical innovations which were developed right up to series production stage.

Programm / Program:
Büro / Office

Fläche / Area:
9.730 m²

Auftraggeber / Client:
Grundstücksverwaltungsgesellschaft Lennéstrasse A5 mbH, Berlin

2003

This tower, the last in the row along Lennéstrasse, had to be distinguishable from the building at No. 5, which we had already designed. We followed through the five towers’ ongoing design theme of "dematerialisation", Lennéstrasse 3 being even lighter and more transparent. The vertical structural elements were positioned behind the facade, so that only the horizontal floor strips - with moulded aluminium profiles in silver-metallic and translucent glass as a facing - present the defining structural design element. Floor-to-ceiling glazing spans the floor strips, divided every 2.7 meters by very narrow, floor-to-ceiling vertical windows without balustrades.

This highly abstract design principle, reminiscent of minimalist sculptures, is founded on a high level of precision in the design detail. The window elements, whose frames secure the facade opening when they are in an open position (instead of a balustrade), and a detail enabling room partitions to be connected directly to the large glass panes (heavily soundproofed), were technical innovations which were developed right up to series production stage.

Programm / Program:
Büro / Office

Fläche / Area:
9.730 m²

Auftraggeber / Client:
Grundstücksverwaltungsgesellschaft Lennéstrasse A5 mbH, Berlin

2003

Highrise Lennéstrasse 3
© Jan Bitter
Commercial

A glass cube, light, transparent and shining, yet at the same time having a surprising materiality and minimalist power, defines this prominent city block corner near the Kurfürstendamm. It is made up of the newly developed „cell facade“, a further development of the double skin facade in technical, building physics and architectural terms. This is part of the buildings overall ecological concept. It saves energy and improves thermal comfort in winter, and there is soundproofing with natural window ventilation at this busy traffic junction.

By night, the artificial lighting of the three-dimensional cells with integrated, storey-high LED strips shows an original symbiosis of light and architecture. The strong architectural identity is effective in urban design terms while at the same time functioning as a marketing tool. The building was conceived, in accordance with the latest design criteria, to be flexible and economical, with standards of amenity appropriate to its market position. It is highly efficient and makes maximum use of the site.

The concept of building services combined natural/ mechanical and thermal systems, with special measures for saving energy in the low-energy building standards. Massive floor slabs work in conjunction with the thermal buffer function of the cell façade and a system of natural ventilation with overnight cooling draft. Heat recovery Systems combined with free cooling systems and use of the sprinkler tank as a buffer storage device for heat and cold create a highly energy-efficient system of heating and cooling the building. The system works computer-controlled.

Rainwater is used to fill a pond in the south facing courtyard, which is equipped with spray fountains to create adiabatic cooling in summer for this hot side of the building.

Programm / Program:
Büro + Retail / Office + Retail

Fläche / Area:
11.570 m²

Bauherr / Client:
City Light House GmbH & Co. KG,
c/o Credit Suisse Asset Management Immobilien Kapitalanlagegesellschaft mbH

2005

A glass cube, light, transparent and shining, yet at the same time having a surprising materiality and minimalist power, defines this prominent city block corner near the Kurfürstendamm. It is made up of the newly developed „cell facade“, a further development of the double skin facade in technical, building physics and architectural terms. This is part of the buildings overall ecological concept. It saves energy and improves thermal comfort in winter, and there is soundproofing with natural window ventilation at this busy traffic junction.

By night, the artificial lighting of the three-dimensional cells with integrated, storey-high LED strips shows an original symbiosis of light and architecture. The strong architectural identity is effective in urban design terms while at the same time functioning as a marketing tool. The building was conceived, in accordance with the latest design criteria, to be flexible and economical, with standards of amenity appropriate to its market position. It is highly efficient and makes maximum use of the site.

The concept of building services combined natural/ mechanical and thermal systems, with special measures for saving energy in the low-energy building standards. Massive floor slabs work in conjunction with the thermal buffer function of the cell façade and a system of natural ventilation with overnight cooling draft. Heat recovery Systems combined with free cooling systems and use of the sprinkler tank as a buffer storage device for heat and cold create a highly energy-efficient system of heating and cooling the building. The system works computer-controlled.

Rainwater is used to fill a pond in the south facing courtyard, which is equipped with spray fountains to create adiabatic cooling in summer for this hot side of the building.

Programm / Program:
Büro + Retail / Office + Retail

Fläche / Area:
11.570 m²

Bauherr / Client:
City Light House GmbH & Co. KG,
c/o Credit Suisse Asset Management Immobilien Kapitalanlagegesellschaft mbH

2005

City Light House
© LichtKunstLicht

Pages

 

Commercial