This page uses html5/CS3 technology and therefore needs a modern browser with JavaScript enabled to present the content the way we meant to make you enjoy it. If you see this message, please update your browser!
Interior

Underneath the city train, in the historical arches near Bahnhof Zoo, the "Bar Zentral" is located. The two owners Torsten Bender and Sebastian Mathow are well-known in Berlin’s cocktail scene and have now made their dream of their own premium bar come real.The room’s central element is the long oak counter. The guests shall be enabled to dream themselves away from their everyday life. For this type of relaxation perfect drinks and their artful preparation are essential. So the interior designers created a counter with no physical demarcation to the guest. On the bartender’s side the floor level was raised by a pedestal so that the drinks are prepared on the guest’s level. Both areas are separated from one another only by different materials.Muted black and brown tones dominate the room. Visiting the washing room, however promises a completely different visual experience: a black and white "dazzle" pattern on every wall confuses briefly all senses. The drywall-cube underneath the vaulted ceiling not only contains the restrooms, but also a storage and a cloakroom. By oak paneling and illuminated niches it appears as a stand-alone piece of furniture. All used materials like brass, oiled oak and granite are natural and age in dignity, thus correspond to the timeless concept of the bar. 

Programm / Program:BarFläche / Area:100 qmBauherr / Client:Bender & Mathow GbRInterior Design:Hidden Fortress2015

Underneath the city train, in the historical arches near Bahnhof Zoo, the "Bar Zentral" is located. The two owners Torsten Bender and Sebastian Mathow are well-known in Berlin’s cocktail scene and have now made their dream of their own premium bar come real.

The room’s central element is the long oak counter. The guests shall be enabled to dream themselves away from their everyday life. For this type of relaxation perfect drinks and their artful preparation are essential. So the interior designers created a counter with no physical demarcation to the guest. On the bartender’s side the floor level was raised by a pedestal so that the drinks are prepared on the guest’s level. Both areas are separated from one another only by different materials.

Muted black and brown tones dominate the room. Visiting the washing room, however promises a completely different visual experience: a black and white "dazzle" pattern on every wall confuses briefly all senses. 

The drywall-cube underneath the vaulted ceiling not only contains the restrooms, but also a storage and a cloakroom. By oak paneling and illuminated niches it appears as a stand-alone piece of furniture. 

All used materials like brass, oiled oak and granite are natural and age in dignity, thus correspond to the timeless concept of the bar.

 

Programm / Program:
Bar

Fläche / Area:
100 qm

Bauherr / Client:
Bender & Mathow GbR

Interior Design:
Hidden Fortress

2015

Bar Zentral
© Hidden Fortress
Interior

This important listed building was built between 1910 and 1913 and extensively modernised and restored in line with its protected status between 2005 and 2007. The station’s characteristic alternating green and turquoise tiles are again used. A new service centre for the Berlin transport authority, the Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), has been constructed in the large central concourse for the sale of tickets and for customer information. It also incorporates a newspaper and book shop. Functional and spacious, the design follows the logical "flow patterns" of the passengers, creating a presence which is imposing enough to be clearly visible from all the relevant directions. The three parallel double skin glass walls that run along the walls of the tunnel wall are designed as display cases with glass shelving, extending down the entire length. At the overlaps the newly-constructed rooms are entered through large glass doors. The walls incorporate illuminated end panels for carrying public information.The highly transparent design makes for an unobtrusive entry to the surrounding heritage protected area and creates the interface between the inner sales and service area and the outer circulation area. The design of the counters and the rear cupboards within the service centre makes use of perspex in three shades of the green / turquoise / cyan spectrum and thus plays with the station’s dominant colour scheme. The impression of the tiles is picked up by the panels, with their small sections in the three different colours. This introduces a distinctive identity to the surrounding area, a modern design concept for a particular use. There are two workstations with computers and peripherals, along with storage space and an associated staff room with kitchenette, as well as an area for the bookshop, all with air-conditioning for ventilation, heating and cooling.

Programm / Program: Kundenzentrum / Service CentreFläche / Area: 220 m²Auftraggeber / Client: BVG Berliner Verkehrsbetiebe2006

This important listed building was built between 1910 and 1913 and extensively modernised and restored in line with its protected status between 2005 and 2007. The station’s characteristic alternating green and turquoise tiles are again used. A new service centre for the Berlin transport authority, the Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), has been constructed in the large central concourse for the sale of tickets and for customer information. It also incorporates a newspaper and book shop. Functional and spacious, the design follows the logical "flow patterns" of the passengers, creating a presence which is imposing enough to be clearly visible from all the relevant directions. The three parallel double skin glass walls that run along the walls of the tunnel wall are designed as display cases with glass shelving, extending down the entire length. At the overlaps the newly-constructed rooms are entered through large glass doors. The walls incorporate illuminated end panels for carrying public information.

The highly transparent design makes for an unobtrusive entry to the surrounding heritage protected area and creates the interface between the inner sales and service area and the outer circulation area. The design of the counters and the rear cupboards within the service centre makes use of perspex in three shades of the green / turquoise / cyan spectrum and thus plays with the station’s dominant colour scheme. The impression of the tiles is picked up by the panels, with their small sections in the three different colours. This introduces a distinctive identity to the surrounding area, a modern design concept for a particular use. There are two workstations with computers and peripherals, along with storage space and an associated staff room with kitchenette, as well as an area for the bookshop, all with air-conditioning for ventilation, heating and cooling.

Programm / Program:
Kundenzentrum / Service Centre

Fläche / Area:
220 m²

Auftraggeber / Client:
BVG Berliner Verkehrsbetiebe

2006

Service Centre Underground Station Alexanderplatz
© Maximilian Meisse
Interior

Twelve different types of glass are employed in this interior conversion of a loft space, giving the visitor an overall impression of the firm's products in a natural way. A free-standing wall made of blue textured glass runs the entire length of the three-naved room, partitioning off an ancillary space within it. Consultations can take place at the 12 m long, table-high "Info Bar" which serves at the same time as a kind of room divider between the staff working area and the visitors area. The "Info Bar" is conceived as a light table for the display of glass samples; it was designed by us, as were the desks and the meeting room table.

Programm / Program: Büro + Showroom/ Office + ShowroomFläche / Area: 250 m²Auftraggeber / Client: Vegla Vereinigte Glaswerke GmbH1997

Twelve different types of glass are employed in this interior conversion of a loft space, giving the visitor an overall impression of the firm's products in a natural way. A free-standing wall made of blue textured glass runs the entire length of the three-naved room, partitioning off an ancillary space within it. Consultations can take place at the 12 m long, table-high "Info Bar" which serves at the same time as a kind of room divider between the staff working area and the visitors area. The "Info Bar" is conceived as a light table for the display of glass samples; it was designed by us, as were the desks and the meeting room table.

Programm / Program:
Büro + Showroom/ Office + Showroom

Fläche / Area:
250 m²

Auftraggeber / Client:
Vegla Vereinigte Glaswerke GmbH

1997

Sales Office, Vegla Saint-Gobain
© Jens Willebrand
Interior

Particular emphasis in the redevelopment concept for this property was placed on the development of an interior design concept. This is based on the highest possible degree of flexibility, which is achieved by laying the electric and media supply under the flooring (cable ducts and floor outlets in the existing screed). This creates "loft-style" rooms with the cabling etc. pre-installed ready for use; carpeting is also provided, along with smoothed and painted outer walls and ceilings. All the other elements of the interior fitout are treated as furniture: the lighting is provided by floor-standing uplights connected to the floor outlets and switched on and off by means of a presence detection sensor; an automatic dimmer adjusts the light to the level of ambient illumination. All the interior walls, both solid and glazed, are made of a flexible partition system. These walls are positioned on the carpet and so have the character of "furniture".In the building we have completely designed, furnished and fitted out a marketing office with a usable area of approx. 280 sqm. We chose the Joyn system from the firm of Vitra for the furnishing, in combination with built-in furniture designed by ourselves in orangecoloured matt acrylic glass. In designing this marketing office the latest findings concerning the interior design of offices were taken into account. Due to the variety of spaces on offer, each user can find a location for their own changing particular activity. The office keeps in mind the fact that mobility, even within one's own office environment, is an important factor in the efficiency of modern office work.

Programm / Program: Büro / OfficeFläche / Area: 6.400 m² MietflächeAuftraggeber / Client: DEFO - Deutsche Fonds für Immobilienvermögen GmbH2007

Particular emphasis in the redevelopment concept for this property was placed on the development of an interior design concept. This is based on the highest possible degree of flexibility, which is achieved by laying the electric and media supply under the flooring (cable ducts and floor outlets in the existing screed). This creates "loft-style" rooms with the cabling etc. pre-installed ready for use; carpeting is also provided, along with smoothed and painted outer walls and ceilings. All the other elements of the interior fitout are treated as furniture: the lighting is provided by floor-standing uplights connected to the floor outlets and switched on and off by means of a presence detection sensor; an automatic dimmer adjusts the light to the level of ambient illumination. All the interior walls, both solid and glazed, are made of a flexible partition system. These walls are positioned on the carpet and so have the character of "furniture".

In the building we have completely designed, furnished and fitted out a marketing office with a usable area of approx. 280 sqm. We chose the Joyn system from the firm of Vitra for the furnishing, in combination with built-in furniture designed by ourselves in orangecoloured matt acrylic glass. In designing this marketing office the latest findings concerning the interior design of offices were taken into account. Due to the variety of spaces on offer, each user can find a location for their own changing particular activity. The office keeps in mind the fact that mobility, even within one's own office environment, is an important factor in the efficiency of modern office work.

Programm / Program:
Büro / Office

Fläche / Area:
6.400 m² Mietfläche

Auftraggeber / Client:
DEFO - Deutsche Fonds für Immobilienvermögen GmbH

2007

Marketing Office
© Jens Willebrand

 

Interior