This page uses html5/CS3 technology and therefore needs a modern browser with JavaScript enabled to present the content the way we meant to make you enjoy it. If you see this message, please update your browser!
Cultural

Competition 2006/ 2007 The Zoological Garden in Karlsruhe is adding a new elephant house and a new ticket office to its facilities. Furthermore the "Tullabad" an existing indoor aquatic centre located in the adjacent park is being added to the Zoo and converted into a vivarium for birds and reptiles together with a restaurant and a zoological education centre.The symbolic design of the new elephant house and its location is creating a new urban context and a strong visual statement: - a plaza in front of the "Tullabad" to guide the visitor towards the entry on the east side of the Zoo - the expressive design of the new elephant house, the redesigned Tullabad and the digital media pavilion for the ticket office and shop define the space - the entry area widening towards the inside allows for a nice view across the park with the lake and the gardens, the restaurant terrace and the elephant house.The design of the elephant house is derived from the natural habitat of the asian elephants that are being kept in the Zoo in Karlsruhe. It relates to the rainforest with its dense stock of trees and treetop canopy using it as an abstract image for the architectural concept. Load-bearing columns appear like tree trunks and skylights penetrate the solid roof, referring to clearings of a forest. The subtle irregularity of the construction elements creates a playful composition within a strict system. The interior and exterior of the elephant house including the water basin follow this design concept.Visitors and elephants alike are situated in one room on the same level and separated only by the water basin. Without any vertical barriers acting as a separation the visitor can experience the space and the animals within. An exhibition space is located at the basement level from which aquaria-like panes of glass allow exciting views of the water basin from below and make it possible to observe elephants when swimming in the water. The essential service areas are located in a box-like structure that is placed as a freestanding object within the space.A related but separate project is the conversion of the entire historic indoor aquatic centre into a vivarium. The pools are used for plant beds and water basins but are not recognizable as such. The visitors are being guided along raised „catwalks“ which separate them from the animals making it possible to experience the animals and their habitat from close by.

Programm / Program: Gesamtkonzept Zoologischer Stadtgarten + Elefantenhaus + Umnutzung eines denkmalgeschützten Schwimmbades / New Concept for Zoo and Park + Elephant House + Redevelopment of old Swimming HallFläche / Area: 4.800 m² Gebäude / BuildingAuftraggeber / Client: Stadt Karlsruhe2007

Competition 2006/ 2007
The Zoological Garden in Karlsruhe is adding a new elephant house and a new ticket office to its facilities. Furthermore the "Tullabad" an existing indoor aquatic centre located in the adjacent park is being added to the Zoo and converted into a vivarium for birds and reptiles together with a restaurant and a zoological education centre.

The symbolic design of the new elephant house and its location is creating a new urban context and a strong visual statement: - a plaza in front of the "Tullabad" to guide the visitor towards the entry on the east side of the Zoo - the expressive design of the new elephant house, the redesigned Tullabad and the digital media pavilion for the ticket office and shop define the space - the entry area widening towards the inside allows for a nice view across the park with the lake and the gardens, the restaurant terrace and the elephant house.

The design of the elephant house is derived from the natural habitat of the asian elephants that are being kept in the Zoo in Karlsruhe. It relates to the rainforest with its dense stock of trees and treetop canopy using it as an abstract image for the architectural concept. Load-bearing columns appear like tree trunks and skylights penetrate the solid roof, referring to clearings of a forest. The subtle irregularity of the construction elements creates a playful composition within a strict system. The interior and exterior of the elephant house including the water basin follow this design concept.

Visitors and elephants alike are situated in one room on the same level and separated only by the water basin. Without any vertical barriers acting as a separation the visitor can experience the space and the animals within. An exhibition space is located at the basement level from which aquaria-like panes of glass allow exciting views of the water basin from below and make it possible to observe elephants when swimming in the water. The essential service areas are located in a box-like structure that is placed as a freestanding object within the space.

A related but separate project is the conversion of the entire historic indoor aquatic centre into a vivarium. The pools are used for plant beds and water basins but are not recognizable as such. The visitors are being guided along raised „catwalks“ which separate them from the animals making it possible to experience the animals and their habitat from close by.

Programm / Program:
Gesamtkonzept Zoologischer Stadtgarten + Elefantenhaus + Umnutzung eines denkmalgeschützten Schwimmbades / New Concept for Zoo and Park + Elephant House + Redevelopment of old Swimming Hall

Fläche / Area:
4.800 m² Gebäude / Building

Auftraggeber / Client:
Stadt Karlsruhe

2007

Zoological Garden
© CollignonArchitektur / ATELIER LOIDL
1
2
3
4
5
6
7