This page uses html5/CS3 technology and therefore needs a modern browser with JavaScript enabled to present the content the way we meant to make you enjoy it. If you see this message, please update your browser!
Traffic

This important listed building was built between 1910 and 1913 and extensively modernised and restored in line with its protected status between 2005 and 2007. The station’s characteristic alternating green and turquoise tiles are again used. A new service centre for the Berlin transport authority, the Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), has been constructed in the large central concourse for the sale of tickets and for customer information. It also incorporates a newspaper and book shop. Functional and spacious, the design follows the logical "flow patterns" of the passengers, creating a presence which is imposing enough to be clearly visible from all the relevant directions. The three parallel double skin glass walls that run along the walls of the tunnel wall are designed as display cases with glass shelving, extending down the entire length. At the overlaps the newly-constructed rooms are entered through large glass doors. The walls incorporate illuminated end panels for carrying public information.The highly transparent design makes for an unobtrusive entry to the surrounding heritage protected area and creates the interface between the inner sales and service area and the outer circulation area. The design of the counters and the rear cupboards within the service centre makes use of perspex in three shades of the green / turquoise / cyan spectrum and thus plays with the station’s dominant colour scheme. The impression of the tiles is picked up by the panels, with their small sections in the three different colours. This introduces a distinctive identity to the surrounding area, a modern design concept for a particular use. There are two workstations with computers and peripherals, along with storage space and an associated staff room with kitchenette, as well as an area for the bookshop, all with air-conditioning for ventilation, heating and cooling.

Programm / Program: Kundenzentrum / Service CentreFläche / Area: 220 m²Auftraggeber / Client: BVG Berliner Verkehrsbetiebe2006

This important listed building was built between 1910 and 1913 and extensively modernised and restored in line with its protected status between 2005 and 2007. The station’s characteristic alternating green and turquoise tiles are again used. A new service centre for the Berlin transport authority, the Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), has been constructed in the large central concourse for the sale of tickets and for customer information. It also incorporates a newspaper and book shop. Functional and spacious, the design follows the logical "flow patterns" of the passengers, creating a presence which is imposing enough to be clearly visible from all the relevant directions. The three parallel double skin glass walls that run along the walls of the tunnel wall are designed as display cases with glass shelving, extending down the entire length. At the overlaps the newly-constructed rooms are entered through large glass doors. The walls incorporate illuminated end panels for carrying public information.

The highly transparent design makes for an unobtrusive entry to the surrounding heritage protected area and creates the interface between the inner sales and service area and the outer circulation area. The design of the counters and the rear cupboards within the service centre makes use of perspex in three shades of the green / turquoise / cyan spectrum and thus plays with the station’s dominant colour scheme. The impression of the tiles is picked up by the panels, with their small sections in the three different colours. This introduces a distinctive identity to the surrounding area, a modern design concept for a particular use. There are two workstations with computers and peripherals, along with storage space and an associated staff room with kitchenette, as well as an area for the bookshop, all with air-conditioning for ventilation, heating and cooling.

Programm / Program:
Kundenzentrum / Service Centre

Fläche / Area:
220 m²

Auftraggeber / Client:
BVG Berliner Verkehrsbetiebe

2006

Service Centre Underground Station Alexanderplatz
© Maximilian Meisse
1
2
3
4
5