This page uses html5/CS3 technology and therefore needs a modern browser with JavaScript enabled to present the content the way we meant to make you enjoy it. If you see this message, please update your browser!
Urban

Precious Park is an icon for luxurious living in a well designed and natural setting. Core features to achieve this are the optimization of view to landscape, orientation towards sun to maximize daylight exposure of residential units and spacious living within nature – yet at the same time within a high density settlement.The masterplan’s design is based on an elaborated rhythm where built spaces consequently face unbuilt spaces. This concept promotes a great generosity of space. Alternating sequences of water-bound pathways, green areas and paved areas create promenades and piazzas which invite people to spend time in its generosity of built & unbuilt spaces with a park-like atmosphere. Thereby created spaces are of dynamic character and open up to the adjacent forest. Being a large development, the precious park project implements aspects of green measures to create a sustainable, biotope society. It creates high density and thus reduces building site within its natural setting. The integrated landscaping optimizes functional zones and connects the project to its immediate surrounding forest.The residential development is blocked off from the adjacent high traffic street by a strip of commercial buildings that articulate the entrance to the area and provide protection from noise. Precious Park is a low traffic development where traffic is only permitted in the commercial areas at the entrance. Apartments are accessed via the underground parking lot which grants that the residential areas are free of any traffic.There are different pools inserted to the site using collected rainwater as the source. The rainwater is stored in underground tanks and later pumped to these surface pools. The pools are recreational and are visual background to the public piazzas. The water is sprayed into the air through these points and functions as natural (adiabatic) cooling for these external spaces in summer. The underground tanks also supply non-drinking water for the development.Precious Park takes advantages of its large site area and applies geothermal system for heating and cooling energy supply. Energy effective movable sunscreens on the elevation provide solar energy input in the wintertime, and shut out heat gains in the summertime. The contemporary façade design in gold, silver and bronze anodized aluminum creates a lively image. Glazed and opaque façade panels relate to external spaces on balconies, which themselves have partly opaque and partly glazed balustrades. The colour schemes and materiality relate to established associations of preciousness.At the end of the development a spacious centre for sport and recreation offers facilities for relaxation, activities and communication. Due to the use of natural materials within that area a link to the directly adjacent forest is built.

Programm / Program:Städtebau / Urban Fläche / Area: 119.190 m² Bauherr / Client: Artbau international, Bucharestrtbau international, Bucharest 2008

Precious Park is an icon for luxurious living in a well designed and natural setting. Core features to achieve this are the optimization of view to landscape, orientation towards sun to maximize daylight exposure of residential units and spacious living within nature – yet at the same time within a high density settlement.

The masterplan’s design is based on an elaborated rhythm where built spaces consequently face unbuilt spaces. This concept promotes a great generosity of space. Alternating sequences of water-bound pathways, green areas and paved areas create promenades and piazzas which invite people to spend time in its generosity of built & unbuilt spaces with a park-like atmosphere. Thereby created spaces are of dynamic character and open up to the adjacent forest. Being a large development, the precious park project implements aspects of green measures to create a sustainable, biotope society. It creates high density and thus reduces building site within its natural setting. The integrated landscaping optimizes functional zones and connects the project to its immediate surrounding forest.

The residential development is blocked off from the adjacent high traffic street by a strip of commercial buildings that articulate the entrance to the area and provide protection from noise. Precious Park is a low traffic development where traffic is only permitted in the commercial areas at the entrance. Apartments are accessed via the underground parking lot which grants that the residential areas are free of any traffic.

There are different pools inserted to the site using collected rainwater as the source. The rainwater is stored in underground tanks and later pumped to these surface pools. The pools are recreational and are visual background to the public piazzas. The water is sprayed into the air through these points and functions as natural (adiabatic) cooling for these external spaces in summer. The underground tanks also supply non-drinking water for the development.

Precious Park takes advantages of its large site area and applies geothermal system for heating and cooling energy supply. Energy effective movable sunscreens on the elevation provide solar energy input in the wintertime, and shut out heat gains in the summertime. The contemporary façade design in gold, silver and bronze anodized aluminum creates a lively image. Glazed and opaque façade panels relate to external spaces on balconies, which themselves have partly opaque and partly glazed balustrades. The colour schemes and materiality relate to established associations of preciousness.

At the end of the development a spacious centre for sport and recreation offers facilities for relaxation, activities and communication. Due to the use of natural materials within that area a link to the directly adjacent forest is built.

Programm / Program:
Städtebau / Urban

Fläche / Area: 119.190 m²

Bauherr / Client:
Artbau international, Bucharestrtbau international, Bucharest

2008

Precious Park
© CollignonArchitektur
1
2
3
4
5
6