This page uses html5/CS3 technology and therefore needs a modern browser with JavaScript enabled to present the content the way we meant to make you enjoy it. If you see this message, please update your browser!
Commercial

This office block, built in 1972, offers a large built volume in one of the most sought-after residential and office districts of Frankfurt. We have only retained it's structure. Thanks to a decentralised air conditioning system, a bespoke development for this project, we have improved the room heights of the newly created interiors. They have become modern, flexible office areas. A modern rendered facade with rhythmic aluminium window bands connects the building to its surroundings. The building's corporate identity is strengthened by the construction of a glazed ground-floor area.The original building was fitted with a central low-speed ventilation system, which had the effect of requiring very low ceiling heights to make room for the ducts. This system was completely removed and an innovative concept employed, which works with decentralised ventilation devices with hot/cold function and without a horizontal distribution system. A new type of device was developed for this in partnership with the TGA engineers and the manufacturer. The search for a visual design solution for the many ventilation grilles needed by the cladding of the building's air conditioning system led to the development of an artistic project. Anodised aluminium panels with vertical rows of slits were created as a design element in the building. These rows of slits take their starting point from data series we found relevant for the history of the building. These were transformed into binary code and visualized in vertical rows. Each of the resulting panels in the building shows a different pattern. Modern production techniques (computer guided lasers and punches) were used for this, in which particular emphasis was placed on the transfer of the data in the programming. The result gives the building a thoroughly original design character. It makes clear to the viewer that something of significance is being communicated. At 2009 Innovation Award for Architecture and Technology, which is offered by the specialised journals AIT and xia Intelligente Architektur, we received the 1st Price for the design-concept and development of this buildings ventilations system in the category building and energy technology.

Programm / Program: Büro / OfficeFläche / Area: 8.200 m²Auftraggeber / Client: CB Richard Ellis Investors, Frankfurt am Main / Paris2009

This office block, built in 1972, offers a large built volume in one of the most sought-after residential and office districts of Frankfurt. We have only retained it's structure. Thanks to a decentralised air conditioning system, a bespoke development for this project, we have improved the room heights of the newly created interiors. They have become modern, flexible office areas. A modern rendered facade with rhythmic aluminium window bands connects the building to its surroundings. The building's corporate identity is strengthened by the construction of a glazed ground-floor area.

The original building was fitted with a central low-speed ventilation system, which had the effect of requiring very low ceiling heights to make room for the ducts. This system was completely removed and an innovative concept employed, which works with decentralised ventilation devices with hot/cold function and without a horizontal distribution system. A new type of device was developed for this in partnership with the TGA engineers and the manufacturer. The search for a visual design solution for the many ventilation grilles needed by the cladding of the building's air conditioning system led to the development of an artistic project. Anodised aluminium panels with vertical rows of slits were created as a design element in the building. These rows of slits take their starting point from data series we found relevant for the history of the building. These were transformed into binary code and visualized in vertical rows. Each of the resulting panels in the building shows a different pattern. Modern production techniques (computer guided lasers and punches) were used for this, in which particular emphasis was placed on the transfer of the data in the programming. The result gives the building a thoroughly original design character. It makes clear to the viewer that something of significance is being communicated. At 2009 Innovation Award for Architecture and Technology, which is offered by the specialised journals AIT and xia Intelligente Architektur, we received the 1st Price for the design-concept and development of this buildings ventilations system in the category building and energy technology.

Programm / Program:
Büro / Office

Fläche / Area:
8.200 m²

Auftraggeber / Client:
CB Richard Ellis Investors, Frankfurt am Main / Paris

2009

Office Building Feldbergstrasse
© Nina Steul
1
2
3
4
5
6
7
8
9