This page uses html5/CS3 technology and therefore needs a modern browser with JavaScript enabled to present the content the way we meant to make you enjoy it. If you see this message, please update your browser!
Cultural

A new large landscape park, called “Longtou Temple Park”, has been created in the heart of the Chinese City of Chongqing. CollignonArchitektur in cooperation with IBO have designed two landmark buildings serving as showcase projects of sustainable building design. Considering the local climate with temperatures well about 30° Celsius we have created climate-friendly, energy-saving, innovative building concepts. The sports facilities building houses a restaurant, teahouse and shop at the park level. This is the only above ground accommodation. Below ground are changing rooms with sanitary facilities serving the nearby sports fields, a yoga and fitness area with a 25-metre outdoor-pool and public toilets.The basement section with its access and its open space is formed like a trapezoid-shaped ditch in the landscape. The “Pavilion” with gastronomy and shop area spans this ditch like an autonomous building structure. With its large terraces and transparent façades, it opens itself to the south, overlooking the park. The wide sweeping roof protects the inside of the building from solar heat gain and shades the terrace.The dynamic architecture is inspired by the movement of sports and has an aerodynamic function. Aligned to the prevailing wind direction, the sloping cantilever deflects the wind down into the lower floor and also into the ground floor areas. The perimeter of the basement is cooled by the adjacent soil. A generous stair gives access to the basement. This is accompanied by a water cascade and spray fountains, which are creating adiabatic cooling of the incoming airflow and the entrance space. In peak climate conditions or adverse wind directions the ventilation and air-conditioning can be supported mechanically. As a source for cooling and heating energy the system has solar panels on the roof of the building.

In cooperation with IBOProgramm / Program: Sporteinrichtung / Sports FacilitiesFläche / Area: 2.500 m²2011

A new large landscape park, called “Longtou Temple Park”, has been created in the heart of the Chinese City of Chongqing. CollignonArchitektur in cooperation with IBO have designed two landmark buildings serving as showcase projects of sustainable building design. Considering the local climate with temperatures well about 30° Celsius we have created climate-friendly, energy-saving, innovative building concepts. The sports facilities building houses a restaurant, teahouse and shop at the park level. This is the only above ground accommodation. Below ground are changing rooms with sanitary facilities serving the nearby sports fields, a yoga and fitness area with a 25-metre outdoor-pool and public toilets.

The basement section with its access and its open space is formed like a trapezoid-shaped ditch in the landscape. The “Pavilion” with gastronomy and shop area spans this ditch like an autonomous building structure. With its large terraces and transparent façades, it opens itself to the south, overlooking the park. The wide sweeping roof protects the inside of the building from solar heat gain and shades the terrace.

The dynamic architecture is inspired by the movement of sports and has an aerodynamic function. Aligned to the prevailing wind direction, the sloping cantilever deflects the wind down into the lower floor and also into the ground floor areas. The perimeter of the basement is cooled by the adjacent soil. A generous stair gives access to the basement. This is accompanied by a water cascade and spray fountains, which are creating adiabatic cooling of the incoming airflow and the entrance space. In peak climate conditions or adverse wind directions the ventilation and air-conditioning can be supported mechanically. As a source for cooling and heating energy the system has solar panels on the roof of the building.

In cooperation with IBO

Programm / Program:
Sporteinrichtung / Sports Facilities

Fläche / Area:
2.500 m²

2011

Longtou Temple Park Sports Facilities Building
© CollignonArchitektur / IBO
1
2
3
4
5
6
7
8