This page uses html5/CS3 technology and therefore needs a modern browser with JavaScript enabled to present the content the way we meant to make you enjoy it. If you see this message, please update your browser!
Commercial

This tower, the last in the row along Lennéstrasse, had to be distinguishable from the building at No. 5, which we had already designed. We followed through the five towers’ ongoing design theme of "dematerialisation", Lennéstrasse 3 being even lighter and more transparent. The vertical structural elements were positioned behind the facade, so that only the horizontal floor strips - with moulded aluminium profiles in silver-metallic and translucent glass as a facing - present the defining structural design element. Floor-to-ceiling glazing spans the floor strips, divided every 2.7 meters by very narrow, floor-to-ceiling vertical windows without balustrades.This highly abstract design principle, reminiscent of minimalist sculptures, is founded on a high level of precision in the design detail. The window elements, whose frames secure the facade opening when they are in an open position (instead of a balustrade), and a detail enabling room partitions to be connected directly to the large glass panes (heavily soundproofed), were technical innovations which were developed right up to series production stage.

Programm / Program: Büro / OfficeFläche / Area: 9.730 m²Auftraggeber / Client: Grundstücksverwaltungsgesellschaft Lennéstrasse A5 mbH, Berlin2003

This tower, the last in the row along Lennéstrasse, had to be distinguishable from the building at No. 5, which we had already designed. We followed through the five towers’ ongoing design theme of "dematerialisation", Lennéstrasse 3 being even lighter and more transparent. The vertical structural elements were positioned behind the facade, so that only the horizontal floor strips - with moulded aluminium profiles in silver-metallic and translucent glass as a facing - present the defining structural design element. Floor-to-ceiling glazing spans the floor strips, divided every 2.7 meters by very narrow, floor-to-ceiling vertical windows without balustrades.

This highly abstract design principle, reminiscent of minimalist sculptures, is founded on a high level of precision in the design detail. The window elements, whose frames secure the facade opening when they are in an open position (instead of a balustrade), and a detail enabling room partitions to be connected directly to the large glass panes (heavily soundproofed), were technical innovations which were developed right up to series production stage.

Programm / Program:
Büro / Office

Fläche / Area:
9.730 m²

Auftraggeber / Client:
Grundstücksverwaltungsgesellschaft Lennéstrasse A5 mbH, Berlin

2003

Highrise Lennéstrasse 3
© Jan Bitter
1
2
3
4
5
6
7