This page uses html5/CS3 technology and therefore needs a modern browser with JavaScript enabled to present the content the way we meant to make you enjoy it. If you see this message, please update your browser!
Cultural

Realisation competition The design for the modern gallery of the Saarland Museum, an extension to the "Galerie der Gegenwart", expresses a clear architectural standpoint in which space and design remain neutral vis-à-vis the art works and do not compete with them. At the same time, thanks to its object-like quality the architecture symbolises the art theme. With the simplicity and proportion of the large exhibition rooms, lit from above, it radiates great spatial power.The L-shaped new building grows, without subordinating itself to it, from the logic of the high-quality existing building, complementing it to a new building form and creating an internal sculpture court. In town planning terms the new building relates to the height of the surrounding buildings and upgrades the pathway to the riverbank. The design of the facade, with its polished white concrete panels (with light-coloured aggregates), picks up the visual structure of the natural "Nagelfluh" stone used in the old buildings and at the same time contrasts its colour effect to that material. The new building develops a particular luminosity.The spatial concept consists of dividable rooms on a grid of 2.1 x 2.1 m, in which flexible dividing walls can be fixed at floor and ceiling, making possible a great variety of exhibition concepts. At the same time, this concept creates a comprehensive new route through the exhibition rooms of the old building and the extension. The exhibition area for the collection in the upper floor cantilevers over the existing building. Underneath there is a new comfortable, glazed foyer for the museum complex, giving a clear view from the street of the newly created sculpture court. The foyer provides areas for the ticket desk, museum shop and restaurant, as well as lift and stairs to the exhibition space on the first floor and to the special exhibition area and the old building. The old and new buildings are also connected on the lower floor by opening up a central axis. On the lower floor are cloakrooms and WC’s for the public as well as workshops for restoration work, offices, technical areas and logistics rooms.The ambient air quality in the rooms, which is important for maintaining the collection, is ensured by an energy-saving combination of a minimized ventilation system and concrete core activation, and based on the latest air conditioning technologies.

Programm / Program: Museum / MuseumFläche / Area: 4.875 m²Auftraggeber / Client: Stiftung Saarländischer Kulturbesitz2007

Realisation competition The design for the modern gallery of the Saarland Museum, an extension to the "Galerie der Gegenwart", expresses a clear architectural standpoint in which space and design remain neutral vis-à-vis the art works and do not compete with them. At the same time, thanks to its object-like quality the architecture symbolises the art theme. With the simplicity and proportion of the large exhibition rooms, lit from above, it radiates great spatial power.

The L-shaped new building grows, without subordinating itself to it, from the logic of the high-quality existing building, complementing it to a new building form and creating an internal sculpture court. In town planning terms the new building relates to the height of the surrounding buildings and upgrades the pathway to the riverbank. The design of the facade, with its polished white concrete panels (with light-coloured aggregates), picks up the visual structure of the natural "Nagelfluh" stone used in the old buildings and at the same time contrasts its colour effect to that material. The new building develops a particular luminosity.

The spatial concept consists of dividable rooms on a grid of 2.1 x 2.1 m, in which flexible dividing walls can be fixed at floor and ceiling, making possible a great variety of exhibition concepts. At the same time, this concept creates a comprehensive new route through the exhibition rooms of the old building and the extension. The exhibition area for the collection in the upper floor cantilevers over the existing building. Underneath there is a new comfortable, glazed foyer for the museum complex, giving a clear view from the street of the newly created sculpture court. The foyer provides areas for the ticket desk, museum shop and restaurant, as well as lift and stairs to the exhibition space on the first floor and to the special exhibition area and the old building. The old and new buildings are also connected on the lower floor by opening up a central axis. On the lower floor are cloakrooms and WC’s for the public as well as workshops for restoration work, offices, technical areas and logistics rooms.

The ambient air quality in the rooms, which is important for maintaining the collection, is ensured by an energy-saving combination of a minimized ventilation system and concrete core activation, and based on the latest air conditioning technologies.

Programm / Program:
Museum / Museum

Fläche / Area:
4.875 m²

Auftraggeber / Client:
Stiftung Saarländischer Kulturbesitz

2007

Galerie der Gegenwart
© CollignonArchitektur
1
2
3
4
5
6
7