This page uses html5/CS3 technology and therefore needs a modern browser with JavaScript enabled to present the content the way we meant to make you enjoy it. If you see this message, please update your browser!
Interior

Underneath the city train, in the historical arches near Bahnhof Zoo, the "Bar Zentral" is located. The two owners Torsten Bender and Sebastian Mathow are well-known in Berlin’s cocktail scene and have now made their dream of their own premium bar come real.The room’s central element is the long oak counter. The guests shall be enabled to dream themselves away from their everyday life. For this type of relaxation perfect drinks and their artful preparation are essential. So the interior designers created a counter with no physical demarcation to the guest. On the bartender’s side the floor level was raised by a pedestal so that the drinks are prepared on the guest’s level. Both areas are separated from one another only by different materials.Muted black and brown tones dominate the room. Visiting the washing room, however promises a completely different visual experience: a black and white "dazzle" pattern on every wall confuses briefly all senses. The drywall-cube underneath the vaulted ceiling not only contains the restrooms, but also a storage and a cloakroom. By oak paneling and illuminated niches it appears as a stand-alone piece of furniture. All used materials like brass, oiled oak and granite are natural and age in dignity, thus correspond to the timeless concept of the bar. 

Programm / Program:BarFläche / Area:100 qmBauherr / Client:Bender & Mathow GbRInterior Design:Hidden Fortress2015

Underneath the city train, in the historical arches near Bahnhof Zoo, the "Bar Zentral" is located. The two owners Torsten Bender and Sebastian Mathow are well-known in Berlin’s cocktail scene and have now made their dream of their own premium bar come real.

The room’s central element is the long oak counter. The guests shall be enabled to dream themselves away from their everyday life. For this type of relaxation perfect drinks and their artful preparation are essential. So the interior designers created a counter with no physical demarcation to the guest. On the bartender’s side the floor level was raised by a pedestal so that the drinks are prepared on the guest’s level. Both areas are separated from one another only by different materials.

Muted black and brown tones dominate the room. Visiting the washing room, however promises a completely different visual experience: a black and white "dazzle" pattern on every wall confuses briefly all senses. 

The drywall-cube underneath the vaulted ceiling not only contains the restrooms, but also a storage and a cloakroom. By oak paneling and illuminated niches it appears as a stand-alone piece of furniture. 

All used materials like brass, oiled oak and granite are natural and age in dignity, thus correspond to the timeless concept of the bar.

 

Programm / Program:
Bar

Fläche / Area:
100 qm

Bauherr / Client:
Bender & Mathow GbR

Interior Design:
Hidden Fortress

2015

Bar Zentral
© Hidden Fortress
1
2
3
4
5
6
7